Nyheter

Da fred og kjærlighet endret musikken, moten og verden

En hippie, var en deltaker i hippie-bevegelsen som startet i USA på midten av 1960 – tallet og varte til begynnelsen av 1970-tallet. Dette stod som en motkultur, til den tradisjonelle, amerikanske livsstilen. Personene som deltok var ofte unge mennesker som ville frigjøre seg fra normene, forventningene og lovene gitt til de av foreldrene sine og samfunnet. Bevegelsen startet opprinnelig som en motstand til USAs inngripen i Vietnam.
Hippienes største ønske var at alle skulle leve i fred og harmoni med kjærlighet til hverandre. De ønsket toleranse og åpenhet for alle, og praktiserte derfor åpne kjærlighetsforhold med hverandre.  Kjente uttrykk som «peace and love» og «Make love, not war», har blitt stående som eksempler på hva som definerte hippiene. På grunn av disse uttrykkene har de av noen blitt kalt «blomsterbarn».

En hendelse som kan bevise hvorfor hippiene fikk tilnavnet «blomsterbarna» og som kanskje er et av de største øyeblikkene for hippie-bevegelsen, fant sted 21. oktober 1967. Dette var like etter «the Summer of Love», i San Fransisco, hvor mange mente de hadde funnet seg selv, og ønsket å løsrive seg fra de sosiale normene og rollene gitt til dem av sine foreldre.
I oktober 1967 marsjerte over 100 000 hippier, liberaler og andre seg, rolig og fredelig på Pentagon.

De ble møtt av 2500 soldater som omringet bygningen, og ganske raskt ble demonstrasjonen voldelig når mer radikale demonstranter, begynte å sloss med de militære. Protesten varte i nesten tre dager, før det ble ro igjen.

For å vise sin pasifistiske holdning, plasserte noen av demonstrantene blomster i våpnene til soldatene, mens andre lagde blomsterkranser.

Mote, hår og sandaler
Det var lett å oppdage en hippie i mengden, mye på grunn av klærne som hadde sterke farger, og en veldig avslappet stil, som likevel provoserte det formelle samfunnet.

Klærne var ofte laget av bomull eller hamp, og skulle sitte løst rundt kroppen og føles behagelig. Klærne ble prydet med ulike mønstre, blant annet var blomster populært, og står kanskje igjen som en klisjé på hva hippie-bevegelsen stod for. Ingenting representerer fred og kjærlighet som det blomster gjør.

Buksene var med vilje revnet, det lange, slette håret var fylt med blomster og klærne var ofte i psykedeliske farger. Menn lot være å barbere bort ansiktshåret og klippet heller ikke håret på hodet. Både menn og kvinner gikk rundt i sandaler, eller vandret barbeint rundt.

Spiritualitet og «kosmisk innsikt»
Hippiene gikk bort i fra de vestlige kulturenes, ledende religioner som kristendom og jødedom, og søkte seg heller mot Østen. Religioner som buddhisme ble svært populære blant hippiene. Dette sammen med deres liberale tanker rundt bruk av rusmidler, skapte nye religiøse stier. Bruk av hallusinogener som marijuana og LSD, ble rettferdiggjort med at det ville åpne og utvide sinnene og bevisstheten deres, som ville gi dem «kosmisk innsikt».

Hippienes sakte forsvinning
For mange av hippiene og barna av 1960-tallet kulminerte hele bevegelsen i Woodstock festivalen i 1969. Festivalen som gikk over fire dager samlet over 400 000 mennesker fra hele verden på en liten meierigård i staten New York. Flere kjente artister som Jimi Hendrix og Santana tilfredsstilte publikummet på festivalen. Jimi Hendrix’ fremførelse av den amerikanske nasjonalsangen, ble et av de største øyeblikkene til festivalen, til hippiene og til bevegelsen. Sangen representerte deres ønske om å tenke annerledes rundt samfunnet og menneskene som er en del av det.

Selv om bevegelsen på mange måter døde ut på midten av 1970-tallet, påvirker den fortsatt vår kultur og våre tanker rundt større sosiale aspekter som et mer avslappet forhold til ekteskap, og muligheten til å få velge partner uavhengig av alder, kjønn og etnisitet.

Categories: Nyheter

Comments are closed.